HOE SELECTEREN WIJ BIJ HOMESTEAD HET BESTE TOONHOUT VOOR ONZE BOVENBLADEN? 

Omdat 80% van het gitaargeluid door het bovenblad wordt bepaald, kiest Homestead standaard voor het allerbeste hout voor zijn bovenbladen, namelijk Adirondack (Picea Rubens) AAA. Deze rode spar is alleen te vinden in het oosten van de VS en Canada en is harder dan andere sparrenbomen als Sitka en Engelmann. Adirondack staat daardoor voor meer volume, expressie en een langere sustain. 

Om voldoende geschikt hout voor onze gitaren beschikbaar te hebben, besteden we veel tijd aan het selecteren van de beste kwaliteit (AAA) Adirondack bij onze Amerikaanse leveranciers. Waarop letten we dan zoal?

In de eerste plaats gaat het om het aantal nerven per inch. Hoe meer nerven, hoe stijver het hout, des te mooier het geluid. Het gaat hierbij dus vooral om Adirondack-bomen te vinden die op de koude noordhelling staan en daardoor traag groeien. Voor de AAA-kwaliteit hanteren we een minimum van 12 nerven per inch op dat gedeelte van het hout waar de nerven het verst uit elkaar liggen.

Een tweede selectie vindt plaats op basis van de gelijkmatigheid van de kleur. Sommige stukken hout hebben ongelijkmatige patronen in kleur. Dit heeft geen effect op het geluid, maar ziet er minder mooi uit. Lichte kleurnuances zijn onvermijdelijk, het blijft immers een natuurproduct. Maar bij AAA-kwaliteit moet dit minimaal zijn.

Sparrenhout heeft een cellulaire structuur die haaks op de nerven staat. Deze zogenaamde ‘Medullary Rays’ ontstaan als aangroeiweefsel tussen bast en hout. De Medullary Rays zien er uit als zilveren lijntjes die tussen de nerven oplichten. Nu wil het feit dat, wanneer niet 100% kwartiers gezaagd wordt, de zilveren lijnen verdwijnen en dat is nadelig voor het geluid. Veel houtbewerkers willen liever niet 100% kwartiers zagen omdat ze dan minder hout kunnen benutten. Bij Homestead selecteren wij alleen de 100% kwartiers gezaagde exemplaren.

Verder mogen er vanzelfsprekend geen oneffenheden in het hout zitten. Oneffenheden kunnen zijn: oogjes, knoopjes en scheurtjes. Er is echter één uitzondering, de zogenaamde ‘bear claws’. Deze ‘berenklauwen’ zijn een soort wit gekleurde littekens die haaks op de nerven lopen, vandaar de naam. Bear claws hebben niets met beren te maken, maar alles met het groeipatroon van de spar. Bear claws zijn zeer oppervlakkig en worden daarom niet gespiegeld bij het splitsen van het hout. Bear claws hebben geen negatief effect op het geluid, maar geven wel een uniek karakter aan het uiterlijk van de gitaar. Vandaar dat deze ‘littekens’ vaak eerder een positieve invloed hebben op de aantrekkelijkheid en prijs van het hout.

Van ieder stuk hout wordt bij onze Amerikaanse leveranciers eerst een foto in hoge resolutie gemaakt en die beoordelen we dan op basis van bovenstaande criteria. Alleen de beste stukken Adirondack worden door ons aangekocht. Daarom klinken onze gitaren zo goed!

op zoek naar adirondack