Op 12 juni 2020 reden Jan Pastoor en ik met een paar Homestead-gitaren naar het huis van Danny Vera in Middelburg. We hadden geheel vrijblijvend een afspraak met Danny gemaakt om onze gitaren te laten zien. Danny probeerde ze allemaal uit en op een gegeven moment kreeg hij, zo vertelde hij later in een interview met het blad Gitarist (No. 357, december 2020), “een afzichtelijk lelijke gifgroene” gitaar in zijn handen, “maar die klonk als een malle. Ik zei: als je zoiets voor me kunt bouwen met fatsoenlijke kleuren, dan heel graag”, aldus Danny.

We hebben toen met Danny afgesproken om zijn eigen signature gitaar voor hem te bouwen met alle door hem gewenste specificaties en decoraties. 

Mijn collega’s Jan Pastoor en Lex Kamminga zijn vervolgens aan de tekentafel gaan zitten en hebben in nauw overleg met Danny zijn signature-gitaar ontworpen. Om te beginnen koos Danny voor het grootste model, de Jumbo. Daarnaast wilde Danny per se dat de gitaar in nitrocelluloselak zou worden gespoten in plaats van polyurethaan. Nitrolak vergeelt, craqueleert en wordt snel doffer, maar klinkt gewoon beter. 

Voorts komen als decoraties over de gehele gitaar (toets, brug en kop) de letter “V” terug. Met name de brug heeft daardoor een heel aparte vorm gekregen. Bouwtechnisch was dat een hele uitdaging. Verschillende prototypes zijn er van de brug gemaakt voordat we een geschikte hadden. Maar het resultaat mag er zijn. De gitaren hebben een heel eigen uitstraling. Het blad Gitarist beschrijft ze als volgt: “Ze zien er flamboyant uit, maar de onderlinge afstemming van de decoraties geeft ze een stilistische eenheid die doet denken aan de vormgeving uit de art-decotijd.” De Danny Vera gitaren werden overigens in hetzelfde nummer van het blad Gitarist getest en gewaardeerd met de maximale vijf sterren (No. 359, februari 2021). De conclusie van deze test: “Simpelweg meesterlijke instrumenten”. Dus het zat ook helemaal goed met het geluid.

Na het ontwerpen van de gitaar kwam vervolgens het bouwproces. Onze luthiers in Bandung besteden altijd veel aandacht aan de bouw van onze gitaren en dat is terug te zien in de film die we gemaakt hebben over de bouw van Danny zijn gitaar

Met mondkapjes en al ben ik samen met Jan Pastoor op 15 oktober 2020 ’s avonds naar Middelburg gereden om het eerste model van Danny signature gitaar aan hem te overhandigen. In zijn vlog “Viva la Vera #362” van 17 oktober 2020 kan men zijn reacties zien. “super mooi”, “prachtig”, “mooi geluid” en “klinkt als een harmonie”. Dat hij er zeer blij mee was, bleek al snel, toen Danny om een tweede gitaar vroeg. Hij wilde graag een tweede omdat hij in verschillende stemmingen speelt. In onderling overleg hebben we toen besloten een zwart model te maken, zodat hij zich niet vergist bij het pakken van de gitaar.

Van het begin af aan was het de bedoeling om meerdere van deze gitaren te bouwen, zodat ook andere mensen een Danny Vera signature model kunnen aanschaffen.  Deze en andere gitaren zijn te koop in onze webshop en bij onze dealers. Dat Danny bijna uitsluitend op onze gitaren speelt is goed te zien en te horen op onze videopagina

Inmiddels heeft Danny een derde en vierde Homestead aangeschaft. Hij wil er vier omdat ze in twee stemmingen staan en omdat voor live optredens altijd een backup aanwezig moet zijn. In deze video is te zien hoe Danny zijn vierde customgitaar in onze studio uitkiest.

Ben je geïnteresseerd in Homestead en wil je ze een keer uitproberen kom dan langs in onze studio “De Kluis” in Heemstede (Zandvoortselaan 74). Natuurlijk kan je bij ons ook je eigen gitaar samenstellen, zo krijg je je eigen signature. Druk op o onderstaande “Customize knop” om het avontuur te beginnen.
Een afspraak om langs te komen kan natuurlijk ook.

Robin van de Poll, 18 januari 2022