DE WITTE KAMELEON VAN BOUDEWIJN DIE GROOT

De gelegenheidsband Vreemde Kostgangers bracht in 2017 twee albums uit. Vanaf februari 2018 staan Henny Vrienten (Doe Maar), George Kooijmans (Golden Earring) en Boudewijn de Groot weer samen op de planken. Boudewijn de Groot zal ongetwijfeld verschijnen met een hagelwitte dreadnought die speciaal voor hem gebouwd is door het nieuwe Nederlandse merk Homestead. Dit bedrijf uit Heemstede laat volgens hoogstaande kwaliteitseisen gitaren bouwen in Indonesië, waarbij de koper zelf bepaalde voorkeuren kan aangeven voor de deco­raties. Gitarist vroeg Boudewijn de Groot naar het verhaal ach­ter zijn witte gitaar.

We hoorden dat er iemand was die in Nederland een nieuwe gitaarlijn wilde gaan opzetten en ons als Vreemde  Kostgangers de eerste exemplaren wilde aanbieden, zonder enige verplichting. Dat was een heel genereus aanbod want het zijn fantastische gitaren. Henny kreeg een bariton en George en ik een gewone gitaar. Ik had het eerste exem­plaar gekregen dat ooit gemaakt is, de 001, en die klonk prachtig. Maar ze waren er zelf nog niet zo tevreden over. Men wilde de gitaar graag terug hebben en mij een andere geven. Ze vroegen wat voor gitaar ik zou willen hebben en toen zei ik meteen: ‘Een witte, helemaal wit.’ “Toen werd het even stil, want ik wilde graag alles wit, ook de hals, de toets, alles. Men ging onderzoek doen en het bleek dat dit inderdaad mogelijk was, maar het had wel wat voeten in de aarde. Er moesten steeds opnieuw extra lakla­gen op de toets aangebracht worden.

De bouwer is er heel lang mee bezig geweest. Helemaal wit leek me ook mooi omdat ik het nog nooit had gezien. We hebben de gitaar al ‘de kameleon’ genoemd, want telkens als het zaallicht verandert neemt hij een andere kleur aan.’ Boudewijn de Groot is bescheiden over zijn rol als gitarist bij De Vreemde Kost­gangers. 1 n de groep is zijn rol eerder die van zanger en met name ook tekstdich­ter. Hij heeft in zijn loopbaan op allerlei gitaren gespeeld en heeft daar op zich geen voorkeur voor een bepaald merk aan over gehouden. “Ik heb ooit een album geproduceerd voor Don Rosenbaum en die had een 12-snarige Eko. Ik heb nog nooit zo’n mooie gitaar gehoord. Het heeft al les te maken met nét het goede stuk hout. En geen enkel stuk hout is hetzelfde.” Boudewijn gaat met zijn nieuwe gitaar optreden, maar hij twijfelt nog of hij hem steeds zal gebruiken. “Ik ben er ontzet­tend zuinig op!” De klank van de witte dreadnought is zo mogelijk nog mooier dan die van zijn vorige Homestead gitaar. (Hein van Dongen)
www.homestead-guitars.com