Gitaarconstructie: massief hout versus gelamineerd hout

 

Massief Adirondack bovenblad en massief palissander achterblad voor Homestead-gitaren

Bij een akoestische gitaar speelt de klankkast (body) van de gitaar een belangrijke rol bij het bepalen van het geluid dat een gitaar produceert. Hoewel de belangrijkste bron van het geluid van een gitaar afkomstig is van de snaren, wordt deze geresoneerd en versterkt door de gitaarconstructie: d.w.z. toets en body van de gitaar, waardoor het akoestische geluid ontstaat dat mensen uit de gitaar horen. Ja, de toets resoneert en versterkt het brongeluid van de snaren, maar bij een akoestische gitaar wordt het grootste deel van het geluid geresoneerd en versterkt door de body van de gitaar.

De body van een akoestische gitaar bestaat uit de boven-, zijkant en achterkant van de body. De bovenkant van de klankkast is het cruciale deel waar de meeste resonantie plaatsvindt. De zijkant en de achterkant van de body zijn vooral bedoeld om de resonantie van bovenaf te versterken.

De klankkast van een akoestische gitaar kan gemaakt zijn van gelamineerd hout, massief hout of een combinatie van massief hout voor het bovenblad en gelamineerd voor de zijkant en achterkant.

 Er zijn verschillende soorten gelamineerd hout. Je kunt bijvoorbeeld een volledig houten gelamineerde constructie vinden van verschillende op elkaar gelijmde lagen, zoals drielaags gelamineerd hout, waarbij de binnen- en buitenlagen gebruik maken van toonhoutfineer (spar, sapele, palissander, enz.) en de kern is gemaakt van goedkoop hout (populier). Er is ook gelamineerd hout waarbij niet-houten materialen als kern van de gelamineerde laag worden gebruikt, zoals hogedruklaminaat (HPL) (zie volgende foto).

De kenmerken van laminaathout op gitaar

Gelamineerd hout bestaat uit verschillende materiaallagen, zoals hierboven vermeld. De samenstelling van deze lagen dempt de vrije beweging (trilling) van het hout als resonator en versterker.

Gelamineerd hout is goedkoper dan massief hout. Laminaathout is ook duurzamer tegen weersveranderingen.

De massieve topnerf loopt door langs de gehele rand, zichtbaar vanaf de zijkant van het klankgat.

Door zijn natuurlijke en dichte samenstelling is massief hout een betere resonator en versterker vergeleken met gelamineerd hout.

Massief hout produceert over het algemeen meer afval (onbruikbaar houtoverschot) vergeleken met gelamineerd hout. Daarom is massief hout duurder dan gelamineerd hout.

Geluidseigenschappen

Hout
Alleen gelamineerd hout
Massief bovenblad in combinatie met gelamineerde achter- en zijkanten
Volledig massief hout
Resonantie
Laag
Middelhoog
Hoog
Geluid
Relatief gedempt omdat gelamineerd hout minder resoneert en minder versterkend is in vergelijking met massief hout
Beter dan een volledig gelamineerde gitaar, omdat de meeste resonantie uit het bovenblad komt, maar slechter vergeleken met een massieve gitaar
Produceert de beste expressie, volume en sustain

Conclusie

Een volledig massief houten gitaar produceert de beste expressie, volume en sustain in vergelijking met een gelamineerde gitaar en een gitaar met massief bovenblad. De combinatie van een massief bovenblad, dat het beste resoneert met het geluid van de snaren, en de massieve achter- en zijkant, die het beste het geluid versterkt dat wordt gecreëerd door de snaren en het bovenblad, zal een veel rijker en dynamischer geluid creëren.

Bovendien zal, naarmate het massief hout ouder wordt, de toonkwaliteit die het produceert toenemen, terwijl het geluid van gelamineerd hout niet beter zal worden naarmate het ouder wordt.

Homestead- en Javatar-gitaren zijn gemaakt met behulp van een volledig massief houten constructie. De klankkast constructie maakt ook gebruik van 100% kwartier gezaagd hout, omdat het ons doel is om de beste akoestische gitaren met het beste geluid te bouwen. Bovendien gebruiken we voor Homestead-gitaren de best beschikbare kwaliteit Adirondack-sparrenhout voor het bovenblad van onze gitaren. Meer over Adirondack-spar kunt u lezen in het artikel “Waarom is Adirondack het beste bovenblad voor je gitaar?“.