HOMESTEAD GEEFT GITAARKOPER BOOM OP JAVA CADEAU

Sjaak Smakman

Heemstede * Het Heemsteedse gitaarmerk Homestead gaat kopers van een gitaar een jonge palissander op Java cadeau doen, mede om de toekomst van het gitaarmerk te verzekeren. Homestead maakt voor de massieve zij-en achterkant van de akoestische gitaren standaard gebruik van palissander, dat sinds 2017 op de lijst staat van bedreigde soorten (CITES). Homestad produceert de gitaren met het verplichte CITES-certificaat, maar wil extra aandacht schenken aan duurzaamheid. Daarom geeft Homestead iedere klant een jonge palissander boom ‘cadeau’.

Op 10 maart zijn de eerste honderd bomen geplant op het terrein van het Instituut Technologie Bandung (1TB) op Java. De geplante bomen zijn circa 2,5 meter hoog. Aan iedere boom wordt een plaatje bevestigd met de naam van de koper. De eerste drie Homestead gitaren werden vorig jaar overhandigd aan

Heemstedenaar Boudewijn de Groot, George Kooymans en Hennie Vrienten, die samen spelen als de Vreemde Kostgangers. De gitaren worden in Bandung met de hand vervaardigd volgens de individuele wensen van de muzikant. Het nieuwe merk kreeg in het blad Gitarist een heel goed onthaal. Een formidabel instrument voor een relatief lage prijs, was het eindoordeel van de test. Homestead kan zich volgens het blad meten met akoestische gitaren van grote merken als Martin, Taylor en Gibson. De gitaar werd ook gekozen tot ‘gear van het jaar’. De Homestead gitaren zijn te koop vanaf 2250 euro.