Heemstede beleeft geboorte nieuw gitaarmerk ’Homestead’

Homestead Robin van de Poll en Jan Pastoor

Foto: United Photos/Paul Vreeker

Robin van der Poll en Jan Pastoor met een Homestead-gitaar.

HEEMSTEDE – Homestead, zo heet het nieuwe merk waarmee Heemstedenaren Robin van de Poll, Jan Pastoor en Ted van Kampen de markt voor high-end akoestische gitaren willen gaan bestormen. Dinsdag krijgt Heemsteeds bekendste gitaarspeler Boudewijn de Groot het eerste exemplaar, compleet met het logo van Heemstede.

Door Sjaak Smakmans.smakman@hollandmediacombinatie.nl – 5-12-2016, 20:59 (Update 6-12-2016, 11:08)

Boudewijn de Groot krijgt eerste ’Homestead’, een gitaar gebouwd volgens eigen wensen

De geboorte van het Heemsteedse gitaarmerk is een samenloop van omstandigheden. Van de Poll komt voor zijn consultancybedrijf Nehem International regelmatig in Indonesië. Inmiddels al weer vier jaar geleden hoorde hij daar over een gitarenfabriekje in Bandung.

Als enthousiaste bespeler van het instrument besloot hij er een kijkje te gaan nemen. Hij trof een door drie broers gedreven ’heel mooi bedrijf’ aan, waar al sinds 1959 gitaren worden gemaakt.

Met tachtig man personeel maakt het fabriekje driehonderd gitaren per maand. Er wordt onder meer gewerkt voor Yamaha en ook voor het merk Faith.

Het bleef een paar jaar stil, maar toen kreeg Van de Poll een mailtje of hij interesse had om zaken te doen. Hij liet een gitaar voor zichzelf maken en was er erg tevreden over. Van het een kwam vervolgens het ander. ,,Ze maakten vooral middenklasse-gitaren, maar ik dacht dat het misschien leuk zou zijn te proberen een echte topgitaar te maken.’’

Middenklasse-gitaren

De markt voor middenklasse-gitaren is immers al vol genoeg, geeft Van de Poll als verklaring. ,,Bovendien is dit toch vooral geboren uit liefhebberij. Ik wilde dat het dan toch ook wel echt iets goeds moest worden.’’

Van de Poll ging met ontwerper Jan Pastoor en Ted van Kampen van de Gitaarshop Heemstede aan de slag. Afgelopen week werden de eerste twee gitaren geleverd. Pastoor bedacht de naam ’Homestead’ omdat de initiatiefnemers uit Heemstede komen. De merletten (eendjes) uit het wapen van Heemstede zijn terug te vinden in de positiestippen op de hals.

Sprankelend

De snaarinstrumenten voldoen aan de hoge verwachtingen, zegt Van de Poll. De bouw is volgens specialisten prima in orde en er zijn alleen topmaterialen gebruikt. Dat hoor je allemaal terug in de klank, verzekert Van de Poll: sprankelend hoog en prima middentonen. Alleen de bassen kunnen volgens kenners beter.

,,Daar gaan we dus aan werken.’’

Het doorklinken van de tonen – de zogeheten sustain – is volgens hem zelfs een stuk beter dan bij zijn eigen Taylor, een van de absolute topmerken op het gebied van de akoestische gitaar.

Goedkoop zijn de gitaren niet met een dikke tweeduizend euro. Maar, zegt Van de Poll, dat is wél zo’n duizend euro minder dan een vergelijkbare Taylor of Martin. Bovendien kun je hem naar eigen wensen laten bouwen. Om er een paar te noemen: keuze uit verschillende materialen, aantal frets, vorm van de kop en breedte van de hals. Ook bij het elektrische deel – want je kunt hem aansluiten op een versterker – kun je kiezen wat je wilt. Om de gitaar helemaal persoonlijk te maken, kan de koper de eerste letter van zijn naam in het logo laten terugkomen.

Boudewijn

Het contact met Boudewijn de Groot kwam tot stand via gitarist George Kooymans van de Golden Earring, die bevriend is met Jan Pastoor. Kooymans, De Groot en Henny Vrienten treden al een tijdje op als de Vreemde Kostgangers. Kooymans was enthousiast over het nieuwe merk en wilde er wel een hebben, net als De Groot en Vrienten.

,,Maar we hadden er nog maar één beschikbaar en we vonden het voor de hand liggen dat die naar Boudewijn zou gaan als Heemstedenaar.’’ Die koos voor de letter B als ’handtekening’. Eén ding vindt Van de Poll wel jammer: dat Boudewijn koos voor een kop van palissander. ,,De letter is in rood hout en dat komt op een donkerdere kop beter uit.’’ Maar ja, dat is de keuze van de eigenaar.

Gitaarshop Heemstede

De drie initiatiefnemers staan nog aan het begin: de Homesteads zullen te koop zijn bij de Gitaarshop Heemstede, maar vooral via een webshop waar de kopers ook al hun keuzes kunnen aangeven. Op Youtube staat inmiddels al een filmpje waarop Laura Beekman, die optreedt met Nick en Simon, een Homestead bespeelt.

Een kleine tegenvaller kreeg Van de Poll een paar weken geleden te horen: bij een brand in de fabriek is een deel van de opslag van het speciaal geprepareerde hout in vlammen opgegaan. Maar: ,,Als je een naar eigen wensen gebouwde gitaar wilt, dan weet je dat het even duurt voordat je hem hebt.’’