Het afstellen van de ‘Truss Rod’ – Halspen

Op den duur kunnen op de gitaar, vaak hoger op de hals, de snaren gaan aanlopen en een vervelende resonantie of buzz geven. Of de gitaar gaat gaandeweg moeilijker spelen omdat de afstand tussen de snaren en de hals groter is geworden. Deze afstand noemen we actie. Dat de actie hoger of lager wordt is heel normaal. Hout is een natuurproduct en heeft bij klimaatwisselingen de neiging om ietsje te krimpen of uit te zetten. Dit kan bij een akoestische gitaar op de hals leiden tot resonanties of juist het omgekeerde, je vingers moeten de snaren dieper indrukken in dat geval heb je een hoge actie.

In elke Homestead, zoals alle andere akoestische gitaren, is een metalen pen in de hals gemonteerd. Deze pen, Truss Rod genaamd, zie je niet, maar is vanuit het klankgat eenvoudig bij te stellen met de bijgeleverde inbussleutel.

 Bij het draaien tegen de klok in zal de hals iets holler gaan staan en verdwijnt een eventuele resonantie van aanlopende snaren. Bij het draaien met de klok mee verlaag je de actie en speelt de gitaar makkelijker. Draai eerst een halve slag, stem je gitaar opnieuw en check of de kromming naar wens is. Mocht je nog niet tevreden zijn, draai dan nogmaals een halve slag. Ga zo door totdat je tevreden bent.

Het lijkt op het eerste gezicht best ingewikkeld, maar dat is het totaal niet. Het bijstellen van de Truss Rod kan binnen een minuut. De snaren kunnen gewoon onder spanning blijven staan en door de Truss Rod één of twee halve slagen te draaien speelt en klinkt de gitaar weer als van ouds. Ikzelf bescherm de D en G-snaar met een doekje tegen de inbussleutel. Niet per se nodig, maar wel zo handig. 

Robin van de Poll, 4 juli 2022