The Adirondack Regions liggen in het noorden van de staat New York. Op de steile berghellingen groeit de Adirondack rode spar, die de allerbeste kwaliteit hout ter wereld levert voor het maken van bovenbladen voor gitaren. Adirondack is harder dan al het andere sparrenhout en geeft de klank daarmee meer volume en expressie en een langere sustain. Voor gitaren is Adirondack goud waard, maar er werd ook letterlijk goud gevonden in de Adirondack Mountains. Een bijzonder en deels macaber verhaal.
In de 17e eeuw was de staat New York nog Nederlands koloniaal bezit en heette dit gebied Nieuw Nederland. In 1643 was gouverneur Willem Kieft boos geworden op de Wappinger-indianen die geen belasting wilden betalen. Voor straf liet hij zijn garnizoen 120 Wappinger-indianen vermoorden. Mannen, vrouwen en kinderen werden in de nacht van 25 februari met messen en zwaarden bloeddorstig afgeslacht. In reactie op deze gruweldaad verenigden de omringende indianenstammen zich tegen de Nederlanders en in de daaropvolgende gevechten werden nog eens 1500 indianen gedood.
De strijd tussen Nederlanders en indianen duurde tot 1645 toen, na lange onderhandelingen, de vrede werd getekend in Rensellaerswijck (nu Rensselaer en Albany). Voor de vredesceremonie hadden de indianen hun gezichten met felle kleuren beschilderd. Kieft zag dit en vroeg wat voor substantie ze voor de gele kleur gebruikt hadden. De indianen gaven hem toen twee klompjes goud. Op de vraag waar ze dit vandaan hadden, wezen ze naar het Adirondack gebied.
In 1646 stuur gouverneur Kieft een aantal goudmonsters met een Engels schip naar Engeland, maar het schip bereikte nooit z’n bestemming. In 1647 besloot hij om een tweede zending goudmonsters, inclusief landkaarten met de vindplaatsen, persoonlijk te begeleiden naar Nederland. In september 1647 zonk het schip ‘De Prinses’ in de wateren voor Wales.
De goudmonsters, landkaarten en de wrede koloniale gouverneur zijn wellicht voor altijd geconfisqueerd door de diepe oceaan. Het goud zoeken in de Adirondack Mountains ging nog door tot het begin van de 20e eeuw. En nu wordt er nog steeds naar goud gezocht, maar dan naar dat andere goud, het toonhout. Toonhout dat door Homestead standaard voor iedere gitaar wordt gebruikt.
Bron: “The search for Adirondack Gold”, Ron Johnson, New York 2004, blz. 17-21; en: Wikipedia onder “Oorlog van Kieft”. Het verhaal van Kieft en de indianen is opgetekend door Adriaen van der Donck, schout van Fort Oranje in Rensellaerswijck.