PALISSANDERBOOM BIJ ELKE VERKOCHTE GITAAR – GITARIST MEI 2018

Het Nederlandse gitaarmerk Homestead, dat zichzelf onlangs goed op de kaart zette met drie signatures voor de Vreemde Kostgangers (Boudewijn de Groot, Henny Vrienten en George Kooymans), wil zijn steentje bijdragen aan het duur­zaam bouwen van gitaren. Net als veel bouwers van akoestische gitaren maakt het bedrijf, dat zijn gitaren in Indonesië laat maken, veel gebruik van de houtsoort palissander; Homestead gebruikt dit tropische hardhout zelfs standaard voor de zij- en achterkant van al zijn modellen.

Cadeau
In januari 2017 is palissander toegevoegd aan Appendix 11 van de CITES-lijst van bedreigde soorten. Dit houdt in dat de herkomst van palissanderhout met allerlei extra certificaten hard gemaakt moet worden om te voorkomen dat door illegale handel meer bomen gekapt worden dan in het kader van verantwoorde bosbouw is toegestaan.

Homestead kwam op het idee om aan de andere kant van het duurzaam gebruik van palissander een steentje bij te dragen door ervoor te zorgen dat er meer palissanderbomen bijkomen. Dit doet het bedrijf door bij elke verkocht Homestead gitaar een jonge palissanderboom cadeau te doen.

Naamplaatje
Afgelopen maart zijn de eerste honderd bomen geplant op het ter­rein van het Instituut Technologie Bandung (1TB) in Sumedang op Java. De geplante bomen zijn circa tweeënhalf meter hoog. Het technologische instituut gaat het bos met de jonge aanplant geschikt maken voor studenten die.in de schaduw hun lessen kunnen voorbereiden. Het aantal bomen wordt vanzelfsprekend verder uitgebreid op basis van het aantal verkochte gitaren. Aan iedere boom wordt een plaatje bevestigd met de naam van de koper. Dus alle Homestead klanten kunnen hun eigen boom bezoeken en bekijken. De jonge aanplant wordt verzorgd door de medewerkers van het instituut. Met dit initiatief krijgen volgende generaties ook de beschikbaarheid over Javaans palissander. www.homestead-guitars.com