BOUDEWIJN DE GROOT

De Groot werd op 20 mei 1944 geboren in een Japans interneringskamp in Batavia (tegenwoordig Jakarta, Indonesië), voormalig Nederlands-Indië. Zijn moeder, Sophie Elisabeth Saueressig, overleed in juni 1945 in het Japanse interneringskamp Tjideng. Na de oorlog, in 1946, keerde het gezin terug naar Nederland, waar de kinderen, Boudewijn, zijn broer en zijn zus, in verschillende gezinnen werden ondergebracht, zodat zijn vader kon terugkeren naar Indië. Zo kwam De Groot terecht in het gezin van een tante in Haarlem.

In 1966 werd de opvolger van Boudewijn de Groot, Voor de overlevenden, als elpee en fotoboek uitgebracht. Naast De Groot, Nijgh en Vos werd ook arrangeur Bert Paige toegevoegd aan het team. Op de plaat schreef Nijgh zijn jeugdjaren van zich af, met nummers als Voor de overlevenden, Testament en Verdronken vlinder en schreef hij een cyclus liefdesliedjes voor een zekere Joke. De elpee kreeg een gouden en een platina plaat toegewezen en werd bekroond met een Edison.

Als eerste single werd Ken je dat land uitgebracht, dat in de lijn lag van de eerdere protestsingles. De single bereikte de hitlijsten echter niet. Als tweede single volgde het carnavaleske Het Land van Maas en Waal, dat in 1967 De Groots eerste, en tot nog toe enige, nummer 1-hit werd. Het nummer werd onder de naam Baldwin ook uitgebracht in Engeland, waar er een paar honderd van verkocht werden. Hierna bracht Decca een single uit van het nummer Onder ons, dat niet op het album terechtgekomen was.

Onder invloed van Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band van The Beatles wilden Nijgh en De Groot een ultieme hippieplaat maken. Het resultaat werd Picknick, waarop geëxperimenteerd werd met psychedelische teksten en muziek. De plaat werd enthousiast ontvangen en opnieuw bekroond met een Edison, een gouden en een platina plaat.

Als eerste single werd het titelnummer Picknick uitgebracht, als tweede single het duet Prikkebeen, dat De Groot opnam met Elly Nieman. Dit nummer bereikte begin 1968 de negende plaats van de Top 40. Hierna volgde de single Waterdrager, een nieuw nummer dat niet op het album stond, aangevuld met B-kant Als de rook om je hoofd is verdwenen.

De Groot en Nijgh begonnen ondertussen steeds vaker voor andere artiesten te schrijven, waaronder Adèle Bloemendaal en Liesbeth List.

Op 17 april 2015 verscheen het album, Achter glas, dat op 25 april binnenkwam op nummer 1 in de Album Top 100. Daarnaast kwam de zanger met plannen om in 2016 op tournee te gaan met Henny Vrienten en George Kooymans onder de naam Vreemde Kostgangers.

 

Op 6 februari 2020 kondigde Boudewijn zijn definitieve afscheid van het podium aan tijdens een gesprek in De Wereld Draait Door. Het was tevens zijn laatste tv-opname. Met zijn witte Homestead gitaar speelde hij het nummer “Scheiding”.

Hoewel hij afscheid had genomen van het podium, blijft Boudewijn actief als songwriter. Eind 2022 bracht hij een soloalbum uit met een boek getiteld ‘Windveren’.  Verschillende bekende artiesten hebben bijgedragen aan zijn album. Dat zijn George Kooymans, Dave von Raven, kleindochter Aysha de Groot en Gordon Grothedde.

Voor zijn soloalbum, verscheen er een album en kinderboek getiteld “Soms Als Ik Een Vlinder Zie” die door Boudewijn samen met Jaco van der Steen was geschreven met een muzikale bijdrage van Aysha de Groot. Het album is in september 2022 uitgebracht.

Naast zijn eigen soloalbum, coproduceerde Boudewijn de Groot ook het derde album van Vreemde Kostgangers – Mist, samen met de andere twee leden van de Vreemde Kostgangers: George Kooymans en Henny Vrienten. De opnames voor het album vonden voor het overlijden van Henny Vrienten in april 2022 plaats. Mist werd in maart 2023 uitgebracht.

Boudewijn de Groot werd ook gevraagd om een aantal liedjes en muziek te schrijven voor de theatervoorstelling “De Vergeten Twentse Lente” die op 12 mei 2023 in première ging.

Boudewijn de Groot (https://www.boudewijndegroot.nl/)

 

SPECIFICATIONS:
Baritone Jumbo

Body Shape
Cutaway
Top Wood (Solid)
Back and side wood (solid)
Nut & Saddle
Neck & Heel
Fretboard wood
Headstock overlay/veneer
Headstock shape
Peg head
Nut width
Number of frets
Fretboard Inlay decoration
Body Binding
Fretboard Binding
Body Purfling
Rosette
Fretboard Purfling
Headstock custom brand/ornament
Pickguard
Pickup
Back of the guitar (body)
Colour top
Baritone Jumbo
No Cutaway
Engelmann AAAA
Javanese Rosewood
Tusq
Mahogany 1 piece
Ebony
Ebony
Closed Headstock
Gold plated
44,45 mm
14 (from nut to body)
Owls, see design
Ebony
As previous order
Abalone
Abalone
None
Custom Homestead H
No pick Guard
LR Baggs VTC
Three pieces
Natural finish