DANNY VERA

In 1999 vormde hij zijn eerste band, Till Dawn, waarmee hij in 2000 de Zeeuwse Belofte (Grote Prijs van Nederland) won. Vera behoorde in die periode tevens tot de allereerste lichting studenten van de Rockacademie in Tilburg, net als klasgenoten Jacqueline Govaert en Floor Jansen. Met Till Dawn volgden diverse shows door heel Nederland. In 2002 kreeg Vera een solocontract bij Universal Music.
In 2003 verscheen zijn eerste album, For the Light in Your Eyes. De single “My Confession” (2003) behaalde de eerste plaats in de Turkse hitparade. Wegens tegenvallende resultaten van het album haakte Universal Music in 2004 af. Vera ging verder met het schrijven van nummers, en werkte in eigen beheer aan een nieuw album, Hold on a While, dat in 2005 verscheen. Aan dit album werkte ook Hershel Yatovitz mee, de gitarist van Chris Isaak, die een track inspeelde en er een aantal produceerde. Het album bevatte tevens een duet met Nancy Casteele, dat later nog in een uitvoering werd gebracht met zangeres Maud Mulder.
Zijn derde album, Ordinary Man, nam hij in zijn eigen studio op, met medewerking van onder anderen Tren van Enckevort (accordeonist van Rowwen Hèze), Leona Philippo en Hans Dagelet. De nummers “1000 Miles”,”El Veracone” en “Hold on a While” werden gebruikt in de Nederlandse bioscoopfilm Kapitein Rob en het geheim van Professor Lupardi met onder meer Katja Schuurman en Thijs Römer. Vera is tevens als zichzelf te zien in deze film.
In april 2009 trok Vera naar de Hilltop Studios in Nashville, Tennessee om zijn vierde album, Pink Flamingo, op te nemen. Daar werkte hij met sessiemuzikanten van onder andere Garth Brooks en Toto aan een geluid dat herkenbaar is van grote Amerikaanse producties. Het opnameproces werd vastgelegd en verwerkt tot een documentaire die op dvd werd bijgeleverd. In de film is een rol weggelegd voor voetbaljournalist en muziekliefhebber Johan Derksen. Dankzij hem vormen Vera en zijn band de vaste huisband in de bekende voetbaltalkshow Voetbal Inside, sinds 10 augustus 2018 Veronica Inside. Tevens was Vera te zien tijdens de speciale EK/WK uitzendingen (VI Oranje) die in 2010, 2012 en 2014 zijn gemaakt. Vera speelde hierin onder andere zijn zelf geschreven nummer “Orange Glow”. Van 2011 tot en met 2014 was Vera tevens de huisband van het dagelijkse Tour du Jour op dezelfde zender, het nummer “Tomorrow will be mine” was hierin de dagelijkse opening. In 2017 werd het nummer weer gebruikt in de opening en afsluiting van het wielerprogramma. Het nummer stond één week genoteerd in de Mega Top 50 op nr. 39; in de Single Top 100 stond het vier weken in de lijst en behaalde het de 20e plaats.
Ook schreef Danny Vera in 2009 de tekst (en zong deze in) voor de single “Headin’ for the City”, die vervolgens werd gebruikt in de Royal Clubreclame met de tuinkabouter. Het nummer stond zeven weken in de top 100 en één week nummer 10 in de iTunes top 100.
Vera is in zijn geboortestad getrouwd met model en actrice Escha Tanihatu, (Vlissingen, 23 juli 1984) ook bekend als gastvrouw van VI.
Op 1 mei 2013 werd bekend dat Danny Vera met zijn band overstapte naar productiemaatschappij Excelsior. In juli 2013 nam hij in SSE Noord, de studio van Frans Hagenaars, zijn album ‘Distant Rumble’ op. Aan dit album werkte James Burton mee, onder andere gitarist bij Elvis Presley, Gram Parsons, The Everly Brothers, Emmylou Harris, John Denver, Johnny Cash en Jerry Lee Lewis.
Vera werd op 19 november 2014 door mannentijdschrift Esquire uitgeroepen tot best geklede man van Nederland.
In 2019 belandde het nummer ‘Roller Coaster’ van zijn album ‘Pressure makes Diamonds Part II’ in de hitparades. In de Single Top 100 scoorde hij met dit nummer zijn vijfde hit. Na een aarzelende start groeide het nummer uit tot een grote hit. Pas in de 38e week steeg het naar zijn hoogste notering: de 8e plaats. In de Top 40 stond het 27 weken genoteerd zonder de top 20 te bereiken. Aan het eind van 2019 bleek het erg succesvol te zijn in aller tijden-lijsten zoals de Evergreen Top 1000 van Radio 5 (nr. 16) en de Top 4000 van Radio 10 (nr. 8). In de Top 2000 van NPO Radio 2 was het de hoogste nieuwe binnenkomer ooit op plaats 4.

DANNY VERA CUSTOM SIGNATURE JUMBO SPECIFICATIES

 

Body 

Shape – Jumbo
Top wood (solid) – Adirondack AAA
Rosette – Gold MoP
Back & side wood (solid) – Rosewood
Side sizes – Standard Jumbo
Back (body) – Three pieces
Purfling – Gold MoP
Binding – Flamed Maple

Neck

Style – Slim Shape
Nut width – 44,45mm
Neck & heel – Mahogany 1 piece
Fretboard wood – Ebony (V end)
Number of frets – 20 (14 from nut to body)
Fretboard inlay decoration – V MoP Gold (see picture)
Binding – Flamed Maple, on the end (V) FromMaple

Headstock

Shape – Closed Headstock
Overlay/verneer – Dark Ebony (nearly black), with purfling (Gold MoP) and binding (Flamed Maple)
Peg head – Grover Imperial tuners Gold
Head custom brand/ornament – Homestead “DV” with signature decoration from Gold MoP (see picture) and Gold MoP purfling and Flamed Mapple binding

Finishing

Colour headstock overlay – Dark Ebony (nearly black)
Colour neck – Darker in tone with the same back and side of the body
Colour top (body) – Warm sunburst bohlam (see picture) NC paint
Colour side and back (body) – Natural
Finishing headstock overlay – Gloss (NC Paint)
Finishing neck – Satin (NC Paint)
Finishing body – Gloss (NC Paint)

Accessories

Pickup – LR Baggs VTC
Nut & saddle – Bone
Pickguard – Custom Ebony with Gold paint frame Dark ebony (nearly black)
Special remarks – Custom bridge with Gold MoP inlay Headstock, Fretboard, Bridge and Pickguard the same colour (dark ebony) NS Paint