ERNST JANSZ

Ernst Jansz groeide op in de Amsterdamse Rivierenbuurt, als zoon van een Indische vader en een Nederlandse moeder. Zijn ouderlijk huis zou hem later inspireren tot een boek en CD met de titel Molenbeekstraat. Na zijn opleiding Gymnasium B, studeerde hij Biologie en Scheikunde. Hij koos uiteindelijk voor zijn grootste passie: muziek, waarbij Bob Dylan, The Beatles en Frédéric Chopin tot zijn belangrijkste inspiratiebronnen kunnen worden gerekend. 

In 1967 trad hij toe tot de blues-, folk- en skiffle-formatie CCC Inc, huisorkest van Paradiso en de Melkweg. In deze band speelt Jansz wasbord, accordeon, en piano. Hij verruilde Amsterdam voor een boerderij in Neerkant, waar de hele band, inclusief vrouwen en kinderen als een commune samenleefde. In 1974 vielen band en commune uit elkaar. CCC Inc maakt echter nog steeds muziek. In 2007 verscheen een door Ernst Jansz samengestelde cd-box met boek en dvd om het veertigjarig bestaan van de band te markeren.

In 1975 was Jansz medeoprichter van de Slumberlandband, die muziek en theater met elkaar verbond en een titelloos album uitbracht. Na het uiteenvallen van deze band ontstonden vervolgens de Rumbones en de Foelsband, die in 1978 uiteindelijk de basis vormden voor Doe Maar. Sinds 1975 begeleidde hij Boudewijn de Groot en Ernst leerde Henny Vrienten via De Groot kennen waarmee de basis werd gelegd voor het latere succes van Ernst en Henny in Doe Maar.

Opgericht door Ernst Jansz in 1978, ontwikkelde Doe Maar zich in korte tijd tot het boegbeeld van de Nederlandse popmuziek. Doe Maar kende verschillende samenstellingen, maar de uiteindelijke klassieke bezetting werd gevormd door Ernst Jansz, Henny Vrienten, Jan Hendriks en Jan Pijnenburg. Ernst Jansz en Henny Vrienten waren, met ieder een eigen stijl van songschrijven, de grote tieneridolen. Doe Maar scoorde vele hits, maar de roem eiste zijn tol en de band hief zichzelf in 1984 op. In 2000, 2008, 2011, 2013, 2016 en 2018 heeft Doe Maar diverse reünieconcerten georganiseerd die allemaal uitverkocht waren.

Op muziekgebied bewandelde Jansz, naast zijn bandverleden, vele wegen: als begeleider van Boudewijn de Groot, als componist van filmmuziek en als producent van albums van collega-muzikanten onder wie Bram Vermeulen. 

Ernst Jansz heeft daarnaast diverse boeken geschreven waaronder Gideons Droom (1983), De Overkant (1985), Molenbeekstraat (2006), Dromen van Johanna (2009) en de Neerkant (2017). Al deze boeken werden vergezeld van een cd, meestal met invloeden uit de Indonesische Krontjong-muziek.

Voor het voorjaar van 2019 staat een tour met CCC inc en Rienne va Plus op het programma. Tijdens zijn tour speelt Ernst op een Homestead gitaar.

Ernst Jansz (https://ernstjansz.com/)

Doe Maar (https://doemaar.nl/)

C.C.C. Inc. (https://www.cccinc.nl/ccc/)

SPECIFICATIONS:OM

Body Shape
Cutaway
Top Wood (Solid)
Back and side wood (solid)
Nut & Saddle
Neck & Heel
Fretboard wood
Headstock overlay/veneer
Headstock shape
Peg head
Nut width
Number of frets
Fretboard Inlay decoration
Body Binding
Fretboard Binding
Body Purfling
Rosette
Fretboard Purfling
Headstock custom brand/ornament
Pickguard
Pickup
Back of the guitar (body)
Colour top
Regular OM
No Cutaway
Adirondack AAA
Javanese Rosewood
Bone
Mahogany 1 piece
Ebony
Ebony
Slotted Headstock
Gold plated
44,45 mm
14 (from nut to body)
7 ea Merlets MOP
Flame maple
Dark, as previoud order
Fine Herringbone
Fine Herringbone with Multi-Stripe
None
Homestead with standard "G"
No pickguard
Fishman Matrix blend
Three pieces
Little darker / warmer top