HENNY VRIENTEN

Vrienten groeide op in Tilburg. In de jaren zestig speelde hij in diverse beatgroepen, waaronder de in Tilburg en omstreken bekende band Les Cruches. Begin jaren zeventig werd Vrienten door Boudewijn de Groot gevraagd als lid van zijn begeleidingsband; daarin speelde hij voor het eerst samen met Ernst Jansz, die ook lid van Doe Maar zou worden. Later nam hij nog enkele platen op onder de pseudoniemen Ruby Carmichael (1974) (onder andere Little yellow shop) en Paul Santos (1977). Ook schreef hij muziek in deze tijd, waaronder twee Engelstalige nummers voor het kerstalbum uit 1975 van The Cats.

In 1980 trad Vrienten toe tot Doe Maar als vervanger van Piet Dekker. Kort voordat deze band in 1984 stopte, maakte Vrienten een soloalbum genaamd “Geen ballade”, waarvan de single Als je wint een duet met Herman Brood was. Daarna produceerde hij voor Raymond van het Groenewoud het album Habba. Hij legde zich meer en meer toe op het schrijven van filmmuziek, waarvoor hij in 1996 een Zilveren Harp ontving. Tussen 1988 en 1990 deed hij tevens een aantal theatertournees met The Magnificent 7.

In 1997 zong Vrienten met Def P. een duet op de track Onkwetsbaarheid is Eenzaamheid op het Osdorp Possealbum Geendagsvlieg. Datzelfde jaar schreef Vrienten de muziek voor de serie Kongo.

Na het overlijden van Harry Bannink in 1999 nam Vrienten diens taak over als componist van liedjes voor Het Klokhuis, een Nederlands televisieprogramma voor de jeugd en Sesamstraat. Eerder dat jaar had hij al de cd Harry Bannink zingt! geproduceerd.

In 2006 maakte Vrienten samen met dj Junkie XL (JXL) het campagnelied van de Partij van de Arbeid voor de Tweede-Kamerverkiezingen, ‘Neem mijn hand’. In hetzelfde jaar verscheen Nacht, een duet-album. Het jaar daarop schreef Vrienten de muziek van alle nummers van een musicalversie van Ciske de Rat, op één nummer na, de van de filmversie overgenomen titelsong Ik voel me zo verdomd alleen (tekst: Karin Loomans; muziek: Herman van Veen en Erik van der Wurff).

In 2007 schreef Vrienten de muziek voor de animatieserie Wensdroomgetekend door Jola Hesselberth. Hierop wordt in 2008 een kindertheaterstuk gebaseerd getiteld Ik wil alles van Alexander Schreuder.

In januari 2008 staat Vrienten met het orkest Holland Symfonia in een aantal theaters met een eerbetoon aan Bannink, genaamd In de Ban van Bannink. In augustus 2008 wordt er een live registratie van dit eerbetoon op cd uitgebracht.

In augustus 2008 verscheen “Aardige jongens”, een album gemaakt met vrienden Frank Boeijen en Henk Hofstede. In deze bezetting gingen ze samen op tournee.

In september 2008 ging Vrientens hoogmis in première in de Janskerk te Utrecht. De teksten zijn van onder andere Augustinus en een tekstgroep van de EUG Oekumenische Studentengemeente. In een interview met Trouw had Vrienten gezegd ooit nog eens een hoogmis te willen schrijven. Die wens is in vervulling gegaan.

24 januari 2009 werd de gedichtenbundel Zwaan Kleef Aanuitgegeven. Hij schreef 24 nieuwe nummers voor de musical Petticoatmet Chantal Janzen. (première 3 oktober 2010). In 2013 maakte hij samen met regisseur Erik de Bruyn een documentaire over bekende Nederlandse gitaristen. Aanleiding hiervoor was de show Gitaarjongens, die eenmalig in Carré is gehouden. In de documentaire komen onder anderen Jan Akkerman, Anne Soldaat en Daniël Lohues voor.

In 2014 verscheen En toch…, Vrientens eerste soloalbum in 23 jaar tijd, nog geen jaar later gevolgd door Alles is anders.

IN 2016 ging Henny Vrienten samen met Boudewijn de Groot en George Kooymans op theatertournee onder de titel Vreemde Kostgangers.

In 2019-2020 vormden vader en zoon Vrienten de kern van de huisband van De Wereld Draait Door dat zijn laatste seizoen beleefde en september verscheen Henny’s laatste album “Tussen de regels”. 

In september 2021 werd de pers geïnformeerd dat Henny ernstig ziek was. Hij overleed na een ziekbed op 25 april 2022 op 73-jarige leeftijd. De laatste jaren van zijn leven werkte Henny aan een musical over het leven van vastgoedmagnaat Maup Caransa en op het derde album van Vreemde Kostgangers, getiteld “Mist”. Dit laatste album van Vreemde Kostgangers is postuum in maart 2023 uitgebracht.

SPECIFICATIONS:
BASS GUITAR

Shape
Cutaway
Top wood (solid)
Rosette
Back & side wood (solid)
Side sizes
Back (body)
Purfling
Armrest
Binding
Style
Nut width
Neck & heel
Fretboard wood
Number of frets
Fretboard inlay decoration
Purfling
Binding
Fret Wire
Shape
Overlay/ verneer
Peg head
Head custom brand/ornament
Colour headstock overlay
Colour neck
Colour top (body)
Colour side and back (body)
Finishing headstock overlay
Finishing neck
Finishing body
Pickup
Bass Acoustic Jumbo
Venetian Cutaway
Adirondack AAA
Abalone
Javanese rosewood
Jumbo Bass
Three pieces
Abalone
No armrest
Ebony
Homestead Standard (Bass neck)
42 mm
Mahogany 1 piece
Ebony
20 (14 from the nut)
3rd, 5th, 7th, 9th, 15th single Owls MoP, 12th double owls MoP, 17e heartbeat from tamarind painted in red
No
Ebony
Sintoms 2,3mm 25%NS
Closed Headstock
Ebony
Gold Plated
"Homestead "H" on Bass Headstcok with Owl Decoration from MoP"
Natural
Darker in tone with the same back and side of the body
Black
Black
Gloss
Gloss
Gloss
Fishman Bass Sonitone without Side Body Pre-amp

SPECIFICATIONS:
Baritone Jumbo

Body Shape
Cutaway
Top Wood (Solid)
Back and side wood (solid)
Nut & Saddle
Neck & Heel
Fretboard wood
Headstock overlay/veneer
Headstock shape
Peg head
Nut width
Number of frets
Fretboard Inlay decoration
Body Binding
Fretboard Binding
Body Purfling
Rosette
Fretboard Purfling
Headstock custom brand/ornament
Pickguard
Pickup
Back of the guitar (body)
Colour top
Baritone Jumbo
No Cutaway
Engelmann AAAA
Javanese Rosewood
Tusq
Mahogany 1 piece
Ebony
Ebony
Closed Headstock
Gold plated
44,45 mm
14 (from nut to body)
Owls, see design
Ebony
As previous order
Abalone
Abalone
None
Custom Homestead H
No pick Guard
LR Baggs VTC
Three pieces
Natural finish