Ernst Jansz

Ernst Jansz groeide op in de Amsterdamse Rivierenbuurt, als zoon van een Indische vader en een Nederlandse moeder. Zijn ouderlijk huis zou hem later inspireren tot een boek en CD met de titel Molenbeekstraat. Na zijn opleiding Gymnasium B, studeerde hij Biologie en Scheikunde. Hij koos uiteindelijk voor zijn grootste passie: muziek, waarbij Bob Dylan, The Beatles en Frédéric Chopin tot zijn belangrijkste inspiratiebronnen kunnen worden gerekend. 

In 1967 trad hij toe tot de blues-, folk- en skiffle-formatie CCC Inc, huisorkest van Paradiso en de Melkweg. In deze band speelt Jansz wasbord, accordeon, en piano. Hij verruilde Amsterdam voor een boerderij in Neerkant, waar de hele band, inclusief vrouwen en kinderen als een commune samenleefde. In 1974 vielen band en commune uit elkaar. CCC Inc maakt echter nog steeds muziek. In 2007 verscheen een door Ernst Jansz samengestelde cd-box met boek en dvd om het veertigjarig bestaan van de band te markeren.

In 1975 was Jansz medeoprichter van de Slumberlandband, die muziek en theater met elkaar verbond en een titelloos album uitbracht. Na het uiteenvallen van deze band ontstonden vervolgens de Rumbones en de Foelsband, die in 1978 uiteindelijk de basis vormden voor Doe Maar. Sinds 1975 begeleidde hij Boudewijn de Groot en Ernst leerde Henny Vrienten via De Groot kennen waarmee de basis werd gelegd voor het latere succes van Ernst en Henny in Doe Maar.

Opgericht door Ernst Jansz in 1978, ontwikkelde Doe Maar zich in korte tijd tot het boegbeeld van de Nederlandse popmuziek. Doe Maar kende verschillende samenstellingen, maar de uiteindelijke klassieke bezetting werd gevormd door Ernst Jansz, Henny Vrienten, Jan Hendriks en Jan Pijnenburg. Ernst Jansz en Henny Vrienten waren, met ieder een eigen stijl van songschrijven, de grote tieneridolen. Doe Maar scoorde vele hits, maar de roem eiste zijn tol en de band hief zichzelf in 1984 op. In 2000, 2008, 2011, 2013, 2016 en 2018 heeft Doe Maar diverse reünieconcerten georganiseerd die allemaal uitverkocht waren.

Op muziekgebied bewandelde Jansz, naast zijn bandverleden, vele wegen: als begeleider van Boudewijn de Groot, als componist van filmmuziek en als producent van albums van collega-muzikanten onder wie Bram Vermeulen. 

Ernst Jansz heeft daarnaast diverse boeken geschreven waaronder Gideons Droom (1983), De Overkant (1985), Molenbeekstraat (2006), Dromen van Johanna (2009) en de Neerkant (2017). Al deze boeken werden vergezeld van een cd, meestal met invloeden uit de Indonesische Krontjong-muziek.

Voor het voorjaar van 2019 staat een tour met CCC inc en Rienne va Plus op het programma. Tijdens zijn tour speelt Ernst op een Homestead gitaar.

Homestead OM

Specifications: OM

Shape Regular OM
Cutaway No Cutaway
Top Wood (Solid) Adirondack AAA
Back and side wood (solid) Javanese Rosewood
Nut & Saddle Bone
Neck & Heel Mahogany 1 piece
Fretboard wood Ebony
Headstock overlay/veneer Ebony
Headstock shape Slotted Headstock
Peg head Gold plated
Nut width 44,45 mm
Number of frets 14 (from nut to body)
Fretboard Inlay decoration 7 ea Merlets MOP
Body Binding Flame maple
Fretboard Binding Dark, as previoud order
Body Purfling Fine Herringbone
Rosette Fine Herringbone with Multi-Stripe
Fretboard Purfling None
Headstock custom brand/ornament Homestead with standard “G”
Pickguard No pickguard
Pickup Fishman Matrix blend
Back of the guitar (body) Three pieces
Colour top Little darker / warmer top