Henny Vrienten

Vrienten groeide op in Tilburg. In de jaren zestig speelde hij in diverse beatgroepen, waaronder de in Tilburg en omstreken bekende band Les Cruches. Begin jaren zeventig werd Vrienten door Boudewijn de Groot gevraagd als lid van zijn begeleidingsband; daarin speelde hij voor het eerst samen met Ernst Jansz, die ook lid van Doe Maar zou worden. Later nam hij nog enkele platen op onder de pseudoniemen Ruby Carmichael (1974) (onder andere Little yellow shop) en Paul Santos (1977). Ook schreef hij muziek in deze tijd, waaronder twee Engelstalige nummers voor het kerstalbum uit 1975 van The Cats.

In 1980 trad Vrienten toe tot Doe Maar als vervanger van Piet Dekker. Kort voordat deze band in 1984 stopte, maakte Vrienten een soloalbum genaamd “Geen ballade”, waarvan de single Als je wint een duet met Herman Brood was. Daarna produceerde hij voor Raymond van het Groenewoud het album Habba. Hij legde zich meer en meer toe op het schrijven van filmmuziek, waarvoor hij in 1996 een Zilveren Harp ontving. Tussen 1988 en 1990 deed hij tevens een aantal theatertournees met The Magnificent 7.

In 1997 zong Vrienten met Def P. een duet op de track Onkwetsbaarheid is Eenzaamheid op het Osdorp Possealbum Geendagsvlieg. Datzelfde jaar schreef Vrienten de muziek voor de serie Kongo.

Na het overlijden van Harry Bannink in 1999 nam Vrienten diens taak over als componist van liedjes voor Het Klokhuis, een Nederlands televisieprogramma voor de jeugd en Sesamstraat. Eerder dat jaar had hij al de cd Harry Bannink zingt! geproduceerd.

In 2006 maakte Vrienten samen met dj Junkie XL (JXL) het campagnelied van de Partij van de Arbeid voor de Tweede-Kamerverkiezingen, ‘Neem mijn hand’. In hetzelfde jaar verscheen Nacht, een duet-album. Het jaar daarop schreef Vrienten de muziek van alle nummers van een musicalversie van Ciske de Rat, op één nummer na, de van de filmversie overgenomen titelsong Ik voel me zo verdomd alleen (tekst: Karin Loomans; muziek: Herman van Veen en Erik van der Wurff).

In 2007 schreef Vrienten de muziek voor de animatieserie Wensdroom getekend door Jola Hesselberth. Hierop wordt in 2008 een kindertheaterstuk gebaseerd getiteld Ik wil alles van Alexander Schreuder.

In januari 2008 staat Vrienten met het orkest Holland Symfonia in een aantal theaters met een eerbetoon aan Bannink, genaamd In de Ban van Bannink. In augustus 2008 wordt er een live registratie van dit eerbetoon op cd uitgebracht.

In augustus 2008 verscheen “Aardige jongens”, een album gemaakt met vrienden Frank Boeijen en Henk Hofstede. In deze bezetting gingen ze samen op tournee.

In september 2008 ging Vrientens hoogmis in première in de Janskerk te Utrecht. De teksten zijn van onder andere Augustinus en een tekstgroep van de EUG Oekumenische Studentengemeente. In een interview met Trouw had Vrienten gezegd ooit nog eens een hoogmis te willen schrijven. Die wens is in vervulling gegaan.

24 januari 2009 werd de gedichtenbundel Zwaan Kleef Aan uitgegeven. Hij schreef 24 nieuwe nummers voor de musical Petticoat met Chantal Janzen. (première 3 oktober 2010). In 2013 maakte hij samen met regisseur Erik de Bruyn een documentaire over bekende Nederlandse gitaristen. Aanleiding hiervoor was de show Gitaarjongens, die eenmalig in Carré is gehouden. In de documentaire komen onder anderen Jan Akkerman, Anne Soldaat en Daniël Lohues voor.

In 2014 verscheen En toch…, Vrientens eerste soloalbum in 23 jaar tijd, nog geen jaar later gevolgd door Alles is anders.

IN 2016 ging Henny Vrienten samen met Boudewijn de Groot en George Kooymans op theatertournee onder de titel Vreemde Kostgangers.

Specifications:

Shape Baritone Jumbo
Cutaway No Cutaway
Top Wood (Solid) Engelmann AAAA
Back and side wood (solid) Javanese Rosewood
Nut & Saddle Tusq
Neck & Heel Mahogany 1 piece
Fretboard wood Ebony
Headstock overlay/veneer Ebony
Headstock shape Closed Headstock
Peg head Gold plated
Nut width 44,45 mm
Number of frets 14 (from nut to body)
Fretboard Inlay decoration Owls, see design
Body Binding Ebony
Fretboard Binding As previous order
Body Purfling Abalone
Rosette Abalone
Fretboard Purfling None
Headstock custom brand/ornament Custom Homestead H
Pickguard No pick Guard
Pickup LR Baggs VTC
Back of the guitar (body) Three pieces
Colour top Natural finish