I Wayan Balawan

I Wayan Balawan is een Balinese Indonesische jazz / rock / etnische gitarist, zanger en songwriter. Hij is beter bekend onder zijn versimpelde  naam; “Balawan”.

Hij is de eerste gitarist van Azië die de techniek heeft ontwikkeld met 8 vingers oftewel de aanslag-stijl op een gitaar met dubbele hals. De techniek gebruikt alle vier vingers van de rechterhand om de melodie te creëren en alle vier de vingers van de linkerhand om de bas en ritmische geluiden te creëren.

Balawan groeide op met traditionele Balinese muziek en begon gitaar te spelen sinds hij 8 jaar oud was. Toen hij 12 jaar oud was, begon hij rockmuziek in een band te spelen. Na zijn afstuderen aan het Australian Institute of Music ging hij terug naar Bali en richtte hij Batuan Ethnic Fusion-band op, waar hij gitaar, bas, drum en Balinese traditionele muziekinstrumenten zoals Balinese Gamelan en Ceng-ceng combineerde om jazz / rock / etnische muziek te maken.

Naast het produceren van een aantal soloalbums, werkt Balawan ook samen met twee andere Indonesische gitaarvirtuozen; Dewa Budjana, Tohpati en vormde een trio genaamd Trisum. Hij werkt ook samen met Fajar Adi Nugroho (bas) en Dion Wardyono Subiakto (drum) en vormde met hen het Balawan Bifan Trio.

Om de groei van (jonge) Indonesische muzikanten te stimuleren, richtte Balawan de BUMI-stichting op in Bali, een muziekschool en opnamestudio met een professioneel podium voor uitvoeringen.

Homestead Grand Auditorium

Specifications: Grand Auditorium

Shape Grand Auditorium
Cutaway Venetian Cutaway
Top Wood (Solid) Adirondack AAA
Back and side wood (solid) Javanese Rosewood
Nut & Saddle Tusk
Neck & Heel Mahogany 1 piece
Fretboard wood Ebony
Headstock overlay/veneer Ebony
Headstock shape Slotted Headstock
Peg head Chrome plated
Nut width 44,45 mm
Number of frets 14 (from nut to body)
Fretboard Inlay decoration 8 ea Storks MOP
Body Binding Ebony
Fretboard Binding As previous order
Body Purfling Abalone
Rosette Abalone
Fretboard Purfling None
Headstock custom brand/ornament Standard Homestead “B” with Balawan logo
Pickguard No Pickguard
Pickup Fishman Matrix Blend
Back of the guitar (body) Three pieces
Colour top Sunburst Dark Purple