Vreemde kostgangers Live in Philharmonie Haarlem 2018

Vreemde Kostgangers derde album komt vandaag uit

17 maart 2023

Voorafgegaan door de single De Luie Liefde verschijnt op 17 maart het derde en laatste album Mist van Vreemde Kostgangers. Hiermee completeert de Vreemde Kostgangers alsnog hun trilogie die in februari 2017 opende met het verschijnen van hun debuutalbum.

“Mist is een waardig slotakkoord voor een illuster trio”, zegt Boudewijn de Groot. Met wijlen Henny Vrienten en George Kooymans vormde hij Vreemde Kostgangers. Voordat Vreemde Kostgangers werden opgericht kwamen Kooymans en De Groot elkaar regelmatig tegen op de podia van de jaren zestig. Henny Vrienten en Ernst Jansz speelden in de jaren zeventig een tijdlang in de band van Boudewijn de Groot waarna zij “Doe Maar” oprichtten.

Verjaardagsfeestje Cesar Zuiderwijk

Tijdens het verjaardagsfeestje van de Golden Earring-drummer Cesar Zuiderwijk, traden Vrienten, Kooymans en De Groot gezamenlijk op. Het resultaat is dat zij besloten dat dit muzikale uitje een vervolg moest krijgen. Dat heeft geleid tot twee albums die het trio in 2017 uitbrachten als Vreemde Kostgangers. Het debuutalbum Vreemde Kostgangers kwam binnen op de eerste plaats van de GfK Dutch Album Top 100. Deze werd uiteindelijk bekroond met goud. Het tweede album Nachtwerk behaalde een verdienstelijke negende plaats in de albumlijst.

Daarna volgden uitermate succesvolle tournees met uitverkochte zalen. Na een optreden in Arnhem op 7 maart 2020 moest de tour van het trio vanwege corona voortijdig worden gestopt. Wat niemand toen nog wist bleek dat het concert van de Vreemde Kostgangers in Arnhem de allerlaatste zou zijn. Op 5 februari 2021 werd namelijk bekend dat George Kooymans de spierziekte ALS had en op 25 april 2022 overleed Henny Vrienten aan longkanker.

Opnamen van het derde album “Mist”

De opnamen van een derde album waren toen al grotendeels klaar. Henny Vrienten hield zich ermee bezig in zijn studio, George Kooymans maakte tot juli vorig jaar nog opnamen en Dave Menkehorst produceerde de plaat. Naast de drie Vreemde Kostgangers zijn op “Mist” ook Jasper Slijderink (toetsen), Rick van Wort (drums) en Henny’s zoon Xander Vrienten (bas) van de partij.

“Op Mist staan een paar prachtige liedjes van mijn vader die bijna toevallige woorden zijn,” zegt Xander Vrienten, van wie morgen een aan zijn vader opgedragen album uitkomt dat hij opnam met Trijntje Oosterhuis en het Residentie Orkest.

Het was Henny Vrienten uitdrukkelijke wens dat beide albums, dat van Vreemde Kostgangers en die van Trijntje Oosterhuis en Xander Vrienten, zouden uitkomen.

 

Mist - Vreemde Kostgangers - nieuwe album

De Homestead gitaren van de Vreemde kostgangers

Vreemde Kostgangers

Boudewijn de Groot – Henny Vrienten – George Kooymans