De Adirondack Mountains zijn te vinden in het noorden van de staat New York. Op zijn steile berghellingen groeit een unieke rode spar, die het beste toonhout ter wereld levert voor het maken van bovenbladen voor gitaren. 

De rode spar (Picea rubens) is een middelgrote groenblijvende conifeer. Deze soort is de meest typische coniferensoort van de Adirondack-regio als geheel. De Adirondack spar produceert hout dat sterk, licht en geluid-resonerend is. Met andere woorden, het meest perfecte hout voor een klankbord. Onze Amerikaanse leverancier van Adirondack laat dat in het volgende filmpje zien en horen: 

Het allerbeste hout komt van de sparrenbomen die aan de noordzijde hoog op de berg groeien. Hoe kouder hoe beter. Deze bomen groeien het traagst waardoor er een dichte nerf komt. Het hout wordt daarmee harder en dit is weer goed voor de resonantie.

Nieuw Nederland

Overigens is het interessant om te weten dat deze regio in de 17e eeuw ooit koloniaal gebied van Nederland is geweest (Nieuw Nederland) en dat er naar goud werd gezocht. Onze verre voorouders hebben zich daar, met betrekking tot de oorspronkelijke bewoners, zeer gewelddadig gedragen. Lees meer hierover in het blogartikel: “Het Goud van Adirondack”

Wat maakt Adirondack zo bijzonder?

Het hout van Sitka- en Engelmann sparren wordt verreweg het meest gebruikt voor bovenbladen van akoestische gitaren. Wat maakt Adirondack zo bijzonder in vergelijking met deze andere sparrensoorten?

  • In vergelijking met Sitka en Engelmann heeft Adirondack-sparrenhout een lange historische reputatie. Zo werden de meeste hoogwaardige vooroorlogse gitaren (bijv. door C.F. Martin) gebouwd met Adirondack. 
  • Het hout is eveneens uiterst zeldzaam omdat het afkomstig is uit een Nationaal Park waar alle bomen worden beschermd. Die bescherming geldt zelfs nadat ze zijn omgevallen/omgewaaid. Slechts een beperkt aantal houtleveranciers krijgt toestemming om het gewilde sparrenhout uit het Park te halen.
  • De zeldzaamheid houdt mede verband met het feit dat deze spar alleen in de noordoost hoek van Noord-Amerika te vinden is. Buiten de regio komt deze boom niet voor. 
  • De legendarische boom produceert hout met een veel strakkere nerf dan elke andere spar. Dat maakt het hout harder en daardoor resoneert het beter.
  • Hoewel het om een rode spar gaat is de kleur van het gezaagde hout lichter ten opzichte van andere sparren, bijna wit.

Door de schaarse beschikbaarheid en sublieme resonantie ligt de prijs voor Adirondack van AAA-kwaliteit gemiddeld drie keer hoger dan de prijs voor Sitka of Engelmann. Om die reden gebruiken de meeste high-end merken Adirondack alleen op hun allerbeste gitaren die vaak duurder zijn dan $ 4.000,–

Homestead gebruikt Adirondack op alle modellen

Omdat het geluid zoveel beter is dan bij ander sparrenhout gebruikt Homestead Adirondack hout standaard op al zijn modellen Onze Amerikaanse leverancier, John Griffin van Old Standard Wood, reist met grote regelmaat naar de Adirondack Mountains om daar het allerbeste hout uit te zoeken. 

Bij onze selectie van de beschikbare bovenbladen nemen we alleen genoegen met de allerhoogste (AAA) kwaliteit en daarbij letten we op diverse kwaliteitsaspecten. Voor meer informatie over onze selectiecriteria: Adirondack 

Kort samengevat: Adirondack standaard op al onze modellen, dat is een van de redenen waarom een Homestead zo goed klinkt. 

Robin van de Poll, 26 april 2022