Welke lak is het beste voor een gitaar?

Er zijn bij het bouwen van gitaren in feite twee soorten lak: Nitrocellulose (Nitro) en Polyurethaan (Poly) of Polyester. Nitro is tot de jaren zeventig van de vorige eeuw voor gitaren de standaard lak geweest. Vanaf de 70-er jaren komt Polyurethaan steeds meer voor. 

De meningen over de beste lak lopen bij de kenners nogal uiteen. Er zijn duidelijk voorstanders en tegenstanders voor de gebruikte lakken. Hieronder een overzicht van de voor- en nadelen.

 

Nitrocellulose

 Nitro wordt verdund, meestal met aceton. Nitro wordt meerdere malen boven op elkaar toegepast. Tussendoor hoeft er niet geschuurd te worden. Pas aan het eind wordt de gitaar bijgeschuurd en gepolijst totdat hij mooi gaat glimmen. Nitro lak aanbrengen is arbeidsintensiever en vereist meer lagen dan Poly. Daarom is Nitro ook duurder.

Omdat Nitro dunner en poreuzer is dan Poly geloven veel gitaristen dat de gitaar met Nitro beter kan ademen, waardoor een meer open geluid ontstaat met langer sustain. Tegelijkertijd is Nitro veel zwakker, waardoor er snel schade kan ontstaan, zoals butsen, barstjes en krassen en treedt er na verloop van tijd craquelé op (foto). Nitro gitaren vergelen ook sneller en plekken die je veel aanraakt worden sneller dof. 

Een bijkomstig nadeel van Nitrocellulose is dat het slechter voor het milieu is en onveiliger om mee te werken. Dit was eind jaren zestig een belangrijke reden voor veel gitaarbouwers om over te stappen naar Polyurethaan. Het gebruik van Nitro is in westerse landen sterk gereguleerd en wordt daar ook gemonitord.

Polyurethaan

Polyurethaan is een synthetische verbinding van twee Polymeren. Poly is sinds de jaren zeventig, vooral vanwege het milieu, de standaard geworden in de gitaarbouw. Ook het feit dat Poly eenvoudiger te bewerken is en daardoor goedkoper, heeft mede een rol gespeeld in de toenemende populariteit van deze lak. Tot slot zien Poly-gitaren er beter uit en blijven ze ook veel langer er goed uitzien, vaak tientallen jaren. Het geluid van Poly-gitaren is echter iets neutraler dan dat van Nitro-gitaren.

Hoewel Nitrocellulose lak vaker op premium gitaren wordt gebruikt, wil dat niet zeggen dat Poly minder is. Poly is terug te vinden op zowel goedkope als high-end gitaren. 

Enkele gitaarmerken combineren beide laksoorten, waarbij de grondlagen in Nitro en de deklagen in Poly worden aangebracht. 

Conclusie

Kiezen blijft moeilijk en het is allemaal zeer persoonlijk. Samengevat komt het op het volgende neer: ga je voor een gitaar die er langdurig mooi uitziet en ook een goed geluid heeft, dan ga je voor Poly. Ga je voor het meest geprononceerde geluid en neem je een snellere veroudering van je gitaar voor lief dan kies je voor Nitro. 

Zoals eerder aangegeven, is de prijs van Nitro duurder dan Poly, maar dat verschil maakt op de gehele gitaarprijs weinig uit.

Homestead bouwt zijn gitaren in zowel Poly als Nitro, zodat we aan de wens van iedere klant kunnen voldoen. Ons advies: neem een kijkje in onze webshop. Daar kun je onze gitaren in beide laksoorten vinden. Of kom langs in onze studio “De Kluis” in Heemstede en probeer beide laksoorten uit en oordeel zelf.

Stel Je Gitaar Samen

Kies de vorm van de body, houtsoorten, hardware en decoratie.

Stel Je Gitaar Samen

Bestel uit onze voorraad

Van de meeste modellen hebben we gitaren op voorraad en zijn ook uit te proberen in onze showroom.

Bestel uit onze voorraad

Maak een afspraak

Bezoek onze showroom om uw wensen te bespreken en verschillende modellen uit te proberen in onze showroom.

Maak een afspraak